Höyrykuorinta

MacSer Finland

Höyrykuorinta

Höyrykuorinta on tekniikka, jossa paineistettua höyryä käytetään erilaisten tuotteiden kuorintaa. Pääasiassa höyrykuorinnalla voidaan kuoria mm. erilaisia juureksia, kuten perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta ym. Höyrykuorintalaitteiden toimita lyhyesti: kuorittavat, pestyt tuotteet syötetään kuorijan vaaka-annostelijaan, joka syöttää tietyn määrän tuotetta kuorintakammioon. Tuotteen syöttöä ja sen määrää ohjataan höyrykuorintalaitteen automaatiolla, jolloin kuorintaprosessi saadaan optimoitua minimoiden höyryn kulutus sekä niin, että saanto ja kapasiteetti kohtaavat.

Kun oikea määrä tuotetta on syötetty kuorintakammioon, sulkeutuu kammion luukku ja kammioon ohjataan nopeasti höyry. Höyryn paine voi olla 10-20 bar välillä. Mitä isompi kuorinnassa käytettävä paine on, sitä parempi on saanto ja ns. keittorengas, eli tuotteen pinnan “kypsyminen”. Höyrytys-syklin kesto on riippuen tuotteesta ja kuoren paksuudesta, sekä tarpeesta yleisesti 10-30 sekuntia. Nopea lämmön ja paineen vaihtelu tavallaan “räjäyttää” kuoren irti tuotteen pinnasta. Niin ikään höyry päästetään kammiosta nopeasti pois. Kun tuote ohjataan kuorintakammista pois, se yleisesti menee irtokuoren poistolaitteeseen, joka voi olla tähän tarkoitukseen suunniteltu harjakone tai rumpu.

Höyrykuorinnan merkittävin etu verrattuna ns. perinteiseen mekaaniseen kuorintaan, kuten karbokuorinta tai veitsikuorinta, on huomattavasti parempi saanto. Höytykuorinnalla kuorintahävikki on karkeasti luokkaa 6-10% riippuen tuotteesta ja kuoren paksuudesta, kun mekaanisella kuorinnalla se saattaa olla useita kymmeniä prosentteja. Näin ollen kuorintalinjan takaisinmaksuaikaa voidaan laskea merkittävästi pienemmän tuotehävikin mukaan. Myös käyttö- ja huoltokustannukset ovat höyrykuorinnassa edullisemmat kuin mekaanisessa kuorinnassa, jossa laitteissa on runsaasti laakereita, moottoreita, veitsiä/ karbo-pinnotteita.

Keittorenkaan takia, höyrykuorinta soveltuu parhaiten prosesseihin, jossa tuote menee suoraan jatkokäsittelyyn tai kypsennykseen.

Höyrykuorintalinjaan voidaan kuorinnan jälkeen asentaa TOMRA 5A optinen lajittelija, johon on mahdollista saada kuorinnan ohjausjärjestelmä. Kuorinnan ohjausjärjestelmällä voidaan automaattisesti säätää kuorinta aikaa optimaalisesksi, jolloin tuotteita ei yli- tai alikuorita ja tuotteen laatu sekä saanto pysyy tasaisena.

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Eco Steam Peeler on höyrykuorija, joka käyttää vähemmän höyryä kuorintaprosessissa kuin mikään muu höyrykuorintalaite markkinoilla. Nopea höyrytys takaa takasisen kuorintalaadun ja pienen materiaalihävikin.

LATAA ESITE
KATSO VIDEO

TOMRA SORTING SOLUTIONS

TOMRA Odyssey on ideaalinen ja kustannustehokas ratkaisu kausiluonteiseen kuorintaan tai yrityksille jotka ottavat ensimmäisen askeleen kohti höyrykuorinnan etuja.

LATAA ESITE
KATSO VIDEO

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Orbit on markkinoiden johtava höyrykuorintalaite, joka tarjoaa nopean kuorintasyklin, hellävaraisen tuotteiden käsittelyn sekä matalalla, että korkealla höyryn paineella.

LATAA ESITE

MACSER FINLAND OY

LAATUA TUOTANTOOSI