Optinen lajittelu

MacSer Finland

Optinen lajittelu

Optisia lajittelijoita käytetään laajalti useissa eri elintarviketeollisuuden sovelluksissa. Pääasiallisesti optisilla lajittelijoilla poistetaan tuotevirrasta väri- tai muotovirheiset tuotteet. Optinen lajittelu suoritetaan tuotteelle aina kun se on irtotuotteena, eli ennen pakkaamista.

Optisia lajittelijota on käytännössä kolmea eri tyyppiä: vapaapudotus-, syöttöluiskallinen vapaapudotus- ja hihnalajittelija. Vapaapudotuslajittelijoita käytetään yleisesti suurilla tuotteilla, kuten kokonaisilla perunoilla tai porkkanoilla, sipuleilla, tomaateilla yms. Syöttöluiskallisia optisia lajittelijoita käytetään tuoteilla, jotka ovat kuivia tai jäisiä, tai liukuvat hyvin syöttöluiskaa pitkin, kuten esimerkiksi siemenet, pähkinät, makeiset ja pakastetuotteet. Hihnalajittelijoita puolestaan käytetään tuotteilla, jotka ovat “tahmeampia”, kuten paloitellut tuoreet juurekset, salaatit (jäävuorisalaatti, pinaatti yms.), perunalastut, tahmeat makeiset.

Vapaapudotus optisissa lajittelijoissa tuote syötetään optiselle lajittelijalle kuljettimella, jonka jälkeen tuote putoaa vapaaseen pudotukseen. Vapaapudotuksessa tuote skannataan joko yhdeltä tai kahdelta puolelta ja skannauksen perusteella pohjautuen tuoteasetuksiin tuote joko poistetaan tai päästetään läpi hyväksytyksi. Yksittäinen objekti poistetaan tuotevirrasta sormipoistimilla, jotka ovat ilmaohjattuna todella nopeita sormia. Sormipoistimilla voidaan poistaa painaviakin objekteja tuotevirrasta. Yleisimpiä sovelluksia vapaapudotuslajittelijoille on pesty- tai kuorittu peruna (kuorenkappaleet, rupi, tummumia, vihreät perunat yms.), pesty- tai kuorittu porkkana (muotovirheet, vihreä, ruhjeet, kasvuhalkeamat yms.) ja sipuli.

Syöttöluiskallisissa vapaapudotus optisissa lajittelijoissa tuote syötetään tärysyöttimellä alaspäin viettävälle syöttöluiskalla, jossa tuotteen vauhti saadaan suuremmaksi ja näin ollen yksittäiset tuotteet saadaan paremmin erilleen ja paremmin tarkastettavaksi. Heti syöttöluiskan jälkeen vapaassa pudotuksessa tuote skannataan/ kuvannetaan joko yhdeltä tai molemmilta puolilta, riippuen sovelluksesta. Kuvantamisen yhteydessä lajittelija tekee asetusten pohjalta päätöksen mitkä tuotteet poistetaan tuotevirrasta. Poistettavat tuotteet poistetaan tuotevirrasta vapaassa pudotuksessa käyttäen paineilmapuhallusta, jolloin saadaan poistettua pienetkin objektit nopeasti tuotevirrasta ilman virhepoistoja. Poistoventtiilit ovat tyypillisesti 6.4mm tai 10mm välein koko lajittelijan leveydeltä.

Hihnalajittelijassa tuote syötetään tärysyöttimellä tuotehihnalle. Hihnan nopeus on noin 3-4 m/s riippuen sovelluksesta. Hihnan yläpuolella on kamera/ kameroita, joilla tuote kuvataan. Kamerat voidaan asettaa kuvaamaan tuotetta eri kulmista, jolloin saadaan periaatteessa kuution mallisesta tuotteesta kuvattua maks. 5/6 sivuista. Samoin mikäli käytössä on infrapuna kamerat, lähetetään infrapunasignaalia hihnan alla olevalla infrapunaläjettimellä kameroille. Hihnan jälkeen tuote lentää vapaassa lennossa ja tässä kohtaa virheelliset tuotteet poistetaan tuotevirrasta paineilmapoistimilla, joita on koko lajittelijan leveydellä. Mikäli hihnalajittelijassa on myös lasertekniikkaa, skannataan tuote laserilla vapaassa ilmalennossa ennen poistoa.

Optisissa lajittelijoissa käytetään eri tunnistustekniikoita eri sovelluksissa. Vaihtoehtoisia tunnistustekniikoita on kamerat/ kamerasensorit (uusissa hihnalajittelijoissa 4K), infrapuna- ja lasertekniikka. Kameroita käytetään pääasiallisesti tuotteiden värilajitteluun. Värikameroilla voidaan tehokkaasti tunnistaa tuotteiden värimuutokset ja väärän väriset tuotteet. Infrapunatekniikkaa käytetään pääasiassa vierasmateriaalien tunnistukseen. Esimerkiksi infrapunalla voidaan tunnistaa tuotevirrasta läpinäkyvä muovi (teippi yms.), joka on läpivalaisulaitteella mahdoton tunnistettava pienen tiheytensä vuoksi. Lisäksi infrapunatekniikkaa käytetään myös hihnalajittelijoissa muodontunnistuksessa. Lasertekniikalla voidaan tunnistaa tehokkaasti vierasmateriaaleja, sekä värejä. Lasertekniikoita on TOMRA:lla käytössä useita riippuen sovelluksesta ja mitä halutaan tunnistettavan. Laserilla voidaan muun muassa tunnistaa klorofylli, eli lehtivihreätasoja tuotteesta, kuten jäävuorisalaatti. Esim. jäävuorisalaatin takauksessa kanta ei sisällä klorofylliä, joten se poistetaan, vaikka valkoinen väri olisi muuten hyväksytty.

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Optinen hihnalajittelija

TOMRA 5A optista lajittelijaa voidaan käyttää mm. pestyllä- ja kuoritulla perunalla, porkkanalla ja muilla juureksilla. Korkeakapasiteettinen ja parantaa merkittävästi tuotannon laadunvarmistusta ja saantoa. TOMRA 5A pohjautuu maineikkaaseen Halo optiseen lajittelijaan, suurimpia muutoksia ovat mm. uudistettu käyttöliittymä joka mahdollistaa tuotannon seuraamisen entistö tarkemmin, sekä höyrykuorinnan ohjaus.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Optinen lajittelija isoille tuotteille

TOMRA Sentinel II on optinen lajitelija, joka soveltuu erityisen hyvin perunan optiseen lajitteluun, jopa 40-200 t/h kapasiteettiin asti. Lajittelijalla voidaan lajitella pestyä- tai kuorittua perunaa, tomaattia ja muita vastaavia tuotteita, kahteen tai kolmeen lajittelujakeeseen.Sentinel on helppokäyttöinen ja helposti puhdistettavissa. Laite on satavana yksi- tai kaksi-puolisella tuotteen kuvauksella. Sentinel 2 on Titan 2 optisen lajittelijan seuraaja.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Vastaanotettavan perunan esi-lajittelija

TOMRA 3A on uusi sensori pohjainen optinen lajittelija, joka on suunniteltu pesemättömän perunan vastaanottamiseen poistaen tuotevirrasta mm. multapaakut, kivet kepit, vihreät perunat ja muut vierasmateriaalit. Näin ollen varastoa ei tarvitse kuormittaa sinne kuulumattomilla tuotteilla sekä se suojaa esimerkiksi kuorintalaitteita.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Optinen hihnalajittelija

TOMRA:n uusin hihnalajittelija TOMRA 5B takaa optimaalisen lajittelulaadun mm. kasviksille, perunoille ja salaattituotteille. Uudella, entistä kehittyneemmällä tekniikalla tuotteet voidaan kuvata 360 astetta tuotteen ympäri, jolloin virheet eivät jää piiloon. Helppokäyttöinen, palkittu käyttöliittymä on käyttäjäystävällinen ja se tarjoaa laajan statistikkan lajittelusta tuotannon optimoimiseksi.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Vapaapudotuslajittelija pakaste- ja kuiville tuotteille

TOMRA:n uusin vapaapudostuslajittelija TOMRA 5C takaa parhaimman lajittelulaadun niin kuivatuotteilla kuin pakastetuoteillakin. Tämän uuden sukupolven lajittelijan tekniikkaan tulee jatkossa pohjautumaan myös muut uudet TOMRA:n lajittelijat. TOMRA 5C:ssä voidaan yhdistää eri lajittelutekniikoita (laser, BSI ja kamera). Se on suunniteltu helposti puhdistettavaksi ja vastaa näin ollen vaativimpiakin elintarviketeollisuuden hygieniavaatimuksia (EHEDG).

LATAA ESITE, KUIVATUOTTEET
LATAA ESITE, PAKASTETUOTTEET

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Vapaapudotuslajittelija pakaste- ja kuiville tuotteille

TOMRA Blizzard optinen lajittelija kustannusethokkain ratkaisu pakaste-(IQF) ja kuivien tuotteiden optiseen lajitteluun. Blizzard soveltuu loistavasti mm. pakastemarjojen ja pakastevihannesten optiseen lajitteluun. Se tarjoaa väsymätöntä laadunvalvontaa elintarviketeollisuuden vaativimpiinkin tarpeisiin poistaen tuotevirrasta tehokkaasti niin värivirheet, vieraatmateriaalit kuin muotovirheetkin. Lisäksi Blizzard on helppokäyttöinen ja helposti puhtaana pidettävä.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Vapaapudotuslajittelija kuiville tuotteille

TOMRA 3C Tomran uusin optinen lajittelija kuiville tuotteille. Se on vapaapudotus lajittelija eli ns. kanavalajittelija, joka on suunniteltu kuivien tuotteiden lajitteluun, kuten siemenet, pähkinät, pavut ym. TOMRA 3C voidaan varustaa värikameroilla sekä laser-tekniikalla ja sillä voidaan tehokkaasti poistaa tuotevirrasta värivirheet, vierasmateriaalit ja muotovirheet.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Vapaapudotuslajittelija

TOMRA lajittelu on tehnyt läpimurron uusimman lajittelutekniikan kehittämisessä. Biometrisen jäljen tunnistusteknologialla, Biometric Signature Identification (BSI), voidaan tunnistaa tuotteista ominaisuuksi, joita tavallisella kamera- tai lasertekniikalla ei voida nähdä. Nimbus BSI on suunniteltu varsinkin pähkinöiden, rusinoiden, manteleiden ja siemenien lajitteluun.

LATAA ESITE
KATSO ASIAKASKERTOMUS

TOMRA SORTING SOLUTIONS

Irtotuotteen läpivalaisulaite

TOMRA 5X läpivalaisulaite (röntgenlaite) on suunniteltu hedelmien, marjojen, pähkinöiden, siemenien, jyvien ja merenelävien tarkastamiseen irtotuotteena ennen pakkaamista tai prosessointia. Sen edistyksellinen röntgensensori luo poikkeuksellisen korkeakontrastisia ja -resoluutioisia kuvia ja tarkastaa tuotteet tarkasti poistaen tuotevirrasta vierasmateriaalit (kivet, lasin, metallin), sekä esim. oliveista tai kirsikoista kivet. 5X:n kehittynyt tekoälytekniikka auttaa löytämään parhaimman mahdollisen ratkaisun elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

LATAA ESITE

MACSER FINLAND OY

LAATUA TUOTANTOOSI